Dřevo na sudy

Jaké používáme dřevo na výrobu dřevěných sudů a bednářských výrobků


Druh dřeva, z něhož je sud vyrobený, nepochybně také ovlivňuje chuť vína či pálenky, ale to, jaká bude výsledná chuť, už si řídí sám vinař. U nás se nejčastěji používá dubové dřevo či akát.

Pro výrobu sudů je důležitá znalost dřeva a proto si vždy dřevo vybíráme v lese osobně a to pouze takové, které je vhodné na výrobu sudů, stromy kácíme v zimě, kdy je dřevo v klidu a to speciálním způsobem pořezu.

Dřevo se před použitím musí sušit. Lepší je nesušit dřevo v sušce, ale přirozeně venku. Co jeden centimetr tloušťky dřeva, to rok sušení. Poté putuje dřevo do výroby, nařeže se na tzv. dužiny, což jsou jednotlivé pásy dřeva, ze kterých se sud dělá. Pak už se sud staví.

Vypalování sudů


Vypalováním se třísloviny přeměňují na aromatické látky od vůně vanilky až po vůni kávy. "Máme 4 stupně vypalování: lehké, střední, střední plus a těžké. Střední plus se dělá u sudů na vína, těžké pak u sudů na destiláty..

Sudy na víno

+ bez vypálení

+ mírné vypálení ( light )  - L

+ střední vypálení ( medium )  -  M

+ střední plus vypálení ( medium + )  -  M+

+ těžké vypálení ( heavy )  -  H

Sudy na destiláty

+ bez vypálení

+ s vypálením a zahořením ( Whisky, rum a další destiláty )

Bednářství Bařina - dřevo na sudy

Zavolejte nám 608 514 837